De bouw van corporatiewoningen in Overbetuwe ging afgelopen jaar harder dan in 2022. Afgerond zijn er 45 nieuwbouwhuizen in corporatiebezit opgeleverd, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over 2023. Een jaar eerder waren dat er nog minder dan vijf. Gemeten over drie jaar komt het totaal uit op 62 nieuwbouwwoningen in corporatiebezit.
De cijfers van het CBS zijn voorlopig. Omdat het CBS op vijftallen afrondt, kan ook dat nog voor bijstellingen zorgen.
Uitbreiding voorraad in Overbetuwe
De nieuwbouw van corporatiewoningen in de afgelopen drie jaar staat gelijk aan 1,39 procent van de hoeveelheid sociale huurhuizen aan het begin van 2021. Ter vergelijking: in heel Nederland bedroeg de nieuwbouw voor corporaties ruim 43.000 huizen: 1,9 procent van de startvoorraad.
De tekst gaat verder onder het kaartje
de link naar de interactieve kaart: https://flo.uri.sh/visualisation/17230821/embed?auto=1
Dat het aantal nieuwe corporatiewoningen in heel Nederland tegenvalt, constateert ook koepelorganisatie Aedes van de sociale verhuurders. Het ministerie van Binnenlandse Zaken mikt op 30.000 nieuwe corporatiehuizen per jaar, maar ook vorig jaar bleef de teller maar op de helft daarvan steken. ‘Superteleurstellend’, zegt ook voorzitters Zeno Winkels van de Woonbond.
‘Overambitieus’
Het plan was ruim een jaar geleden om tot en met 2030 een kwart miljoen corporatiewoningen bij te bouwen, maar dat bleek ‘overambitieus’, concludeert Marja Elsinga, hoogleraar woonbeleid aan de TU Delft. „Er zijn hele grote ambities met goede intenties getekend, maar de gestegen bouwkosten en hogere rentes waren niet ingecalculeerd.” Het ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt in een reactie over ‘praktische belemmeringen’ voor woningcorporaties. De Tweede Kamer spreekt donderdag over een wet die die belemmeringen, wat het ministerie betreft, moet wegnemen. De belangrijkste maatregel op dat vlak: bezwaarmakers mogen straks alleen nog naar bestuursrechter als ze het met een bouwplan oneens zijn, een hoger beroep bij de Raad van State is niet meer mogelijk.