Krijg je dit jaar een huurverhoging van 50 of 100 euro, terwijl je inkomen is gedaald? Check dan of je bezwaar kunt maken. En wist je dat je de huurverhoging nog tot drie jaar na dato kunt laten aanpassen?
Als je huurder bent van een gereguleerde (sociale) woning kun je te maken krijgen met een inkomensafhankelijke huurverhoging. Je verhuurder mag daar alleen om vragen als je inkomen boven een bepaalde grens ligt.
Inkomen van twee jaar geleden
Om een inkomensafhankelijke huurverhoging te mogen vragen moet je verhuurder ook een inkomensindicatie opvragen bij de Belastingdienst. Die indicatie gaat over inkomen in 2021. Van de mensen die op jouw adres zijn ingeschreven op het moment dat de indicatie wordt opgevraagd.
Bezwaar maken na inkomensdaling
Het kan zijn dat je inkomen in 2022 lager was dan in 2021. Bijvoorbeeld door ontslag of pensioen. Omdat je partner is verhuisd of overleden. Of omdat een kind onlangs op kamers is gaan wonen, of nog voor 1 juli uit huis gaat. Komt het inkomen van je huishouden daardoor ónder de grens voor het mogen vragen van 50 of 100 euro huurverhoging? Dan kun je met succes bezwaar maken tegen de huurverhoging van 2023.
Tot drie jaar na dato laten aanpassen
Een huurverhoging van langer geleden laten aanpassen kan ook. Kreeg je in 2019, 2020 of 2022 een inkomensafhankelijke huurverhoging? En is je inkomen daarna onder de grens gezakt voor het mogen vragen van die huurverhoging? Dan kun je de verhuurder vragen om het inkomensafhankelijke deel van die huurverhoging(en) terug te draaien. Als je verhuurder dat weigert kun je de Huurcommissie om uitspraak vragen(externe link).
Alle bezwaarredenen op een rij
Behalve inkomensdaling zijn er nog meer redenen die maken dat je met succes bezwaar kunt maken tegen de huurverhoging. In Redenen om bezwaar te maken staan ze opgesomd. Heb je daarna nog vragen over de huurverhoging? Als je lid bent van de Woonbond kun je terecht bij de Huurderslijn.