Je denkt wellicht dat je in een goed geïsoleerde woning weinig last hebt van hitte, maar dat is niet per se waar.
Een goed geïsoleerde woning warmt langzamer op, maar als deze eenmaal warm is, koelt hij ook langzamer weer af.
Ook een zeer goed geïsoleerde woning, zoals een nul-op-de-meter-woning, kan enorm opwarmen.
Als het dan niet mogelijk is om goed door te luchten in de nacht, dan duurt het tot ver na de hittegolf voordat de woning weer is afgekoeld.
Nu zelf hitte verdrijven: zomernachtventilatie.
Het is lastig om de warmte die nu in je woning zit, te verdrijven. Na zoveel dagen met temperaturen van ver boven de 30 graden Celsius is alles in en om ons heen opgewarmd. Toch zakt de temperatuur in de nacht richting de 20 graden.
Vlak voor zonsopgang is het het koelst. Zet daarom ’s avonds en ’s nachts ramen (en deuren) zo wijd mogelijk en tegen elkaar open, als dat kan.
Dat heet zomernachtventilatie.
Sluit alle deuren en ramen vroeg in de ochtend. Sluit ook de bovenlichtjes en ventilatieroosters,
en zet het ventilatiesysteem uit als dat kan.
Nu zelf hitte in de woning tegengaan
Om te zorgen dat je woning niet (steeds weer) opwarmt, is het belangrijk om te voorkomen dat zonnestraling op het glas valt en naar binnenkomt. Voorwerpen waar de zon op valt, zoals het glas zelf, maar ook gordijnen, meubels en de vloer, warmen door zonnestraling op en gaan de warmte weer afgeven aan de binnen lucht. Daarom is zonwering aan de buitenkant beter dan aan de binnenkant. Zorg dat er geen zon op het glas komt.
Als je geen buitenzonwering hebt, hang dan aan de buitenkant een laken voor de ramen of span een schaduwdoek, zet een parasol voor het raam, of maak geïmproviseerde luiken van hout of karton. Sluit ook de gordijnen, luxaflex e.d. aan de binnenkant. Hoe steniger de omgeving, hoe moeilijker het is om hitte tegen te gaan. Want stenen houden heel goed warmte vast en stralen die uit als de temperatuur in de avond zakt. Heb je een begane-grondwoning en veel tegels in de tuin, begin dan met tegels verwijderen. Veel gemeenten halen de tegels gratis op, als je ervan af wilt. Maar je kunt er ook een leuke tuininrichting mee maken. Bomen, planten en gras helpen om de omgeving nog koeler te maken. Ook een geveltuin helpt om de woning koel te houden.
Bereid je voor op de volgende hittegolf.
Zoals gezegd, buitenzonwering werkt het beste. Maar voor bevestiging van uitvalschermen, markiezen en
luiken heb je toestemming van de verhuurder nodig. Woon je op de begane grond of heb je een (Frans) balkon, dan kun je ook bladverliezende klimplanten laten groeien langs een pergola of hoge horizontaal gespannen draden, zodat je een bladeren dak creëert in de zomer en zon hebt in de winter.
Ga in gesprek over hittestress
Hittestress is slecht voor je gezondheid en mensen kunnen er zelfs aan overlijden. Ga in gesprek met je buren, je verhuurder en de gemeente over de mogelijkheden om je huis, complex en omgeving hittebestendiger te maken. Denk aan ramen die wijd open kunnen, buitenzonwering, planten en (lei)bomen in je (gevel)tuin, in de gemeenschappelijke tuin én in de plantsoenen. Kijk ook of het mogelijk is om de omgeving minder stenig te maken: stenen eruit, planten erin. Wordt er binnenkort gerenoveerd, kijk dan wat naast isolatie de mogelijkheden zijn,
zoals dakoverstek, een groen dak en zonwerend glas. Aanpassing van woningen en buurten aan het veranderende klimaat is voor huurdersorganisaties een onderwerp om mee te nemen in prestatieafspraken. Wil je weten wat er allemaal mogelijk is of inspiratie opdoen?
Bekijk dan eens de Groene bouwstenen corporaties en klimaatadaptatie op de website van de Groene Huisvesters.
Meer informatie en tips
De Milieu Centraal heeft meer informatie over het koel houden van je woning