ELST – De teleurstelling is groot. Voorzitter Leo de Wijs van de Huurdersvereniging Over-Betuwe kan er maar niet over uit dat er slechts twee kandidaten zijn voor de leefbaarheidsaward De Regelaar. “Op zo’n manier heeft het geen enkele zin. Dan kunnen we er beter mee stoppen”, klinkt hij somber.
Door Vincent Bos
Het is jaarlijks vaste prik begin januari. Op de nieuwjaarsreceptie van de Huurdersvereniging Over-Betuwe wordt steevast de leefbaarheidsaward uitgereikt. Niet zomaar een prijs. Welnee. De winnaar ontvangt duizend euro. Logisch dat aan kandidaten jarenlang geen gebrek was. Disco Elst won de prijs vorig jaar. Deze stichting houdt disco’s voor mensen met een beperking. De Kinderspeelweek won de prijs, beheer Andries Huiskamp van de kinderboerderij van Park Lingezegen eveneens. Iedereen draagt op eigen wijze bij aan de leefbaarheid in Elst.
Dit jaar bleef het aantal aanmeldingen ver achter bij de verwachtingen. Twee nominaties slechts. Ondanks regelmatige oproepen om kandidaten te melden. Je kunt niet zeggen dat de huurdersvereniging stil gezeten heeft.
Voorzitter Leo de Wijs denkt dat het met corona te maken kan hebben omdat veel activiteiten zijn geschrapt of zijn afgeschaald. Zeker weten doet hij het niet. “Maar het is zeer teleurstellend. We denken eraan er helemaal mee te stoppen. Tenzij de bevolking in Elst aangeeft dat we met deze prijs door moeten gaan.” Hij zegt het niet maar uit zijn woorden blijkt dat hij er een hard hoofd in heeft.
De huurdersvereniging heeft besloten de totale prijzenpot (duizend euro voor de winnaar en twee aanmoedigingsprijzen van honderd euro) bijeen te voegen en elke kandidaat de helft te geven, zeshonderd euro dus. Het geld gaat naar KBO Over-Betuwe en de Stichting Ontmoeten en Verbinden De Huiskamer.
De prijs bestaat sinds 2007 en is bedacht door de toenmalige secretaris Henk ten Westenend. De Huurdersvereniging Over-Betuwe had geld te besteden na de fusie van de drie plaatselijke woningcorporaties Goed Wonen, Beter Wonen en St. Jozef”, verklaart Leo de Wijs die al 25 jaar voorzitter is.
“Die corporaties hadden elk een reservepotje. Dat geld is op een hoop gegooid. De nieuwe corporatie (nu Vivare) stelde dat we jaarlijks op een bedrag konden rekenen op de voorwaarde dat het geld ten goede zou komen van de gemeenschap. Kortom, de bevolking moet er voordeel bij hebben. Vandaar dat Henk met het idee kwam van een leefbaarheidsprijs”, legt Leo de Wijs uit.
Gemiddeld waren er tien tot twaalf aanmeldingen per jaar. Een onafhankelijke jury koos de winnaar. Dat aanmeldingen nu achterwege zijn gebleven wordt als een domper van jewelste ervaren.
Een ander initiatief van de huurdersvereniging en de manager van de woningcorporatie loopt wel goed. Ze hebben in Elst de Voedselbank opgezet. In het onderkomen van de huurdersvereniging melden zich elke week tientallen gezinnen voor een broodnodig voedselpakket. Leo de Wijs is er met zijn team elke week te vinden.
Bron: Het Gemeente Nieuws, 22-01-2022