0481 376 529 hvob@outlook.com

Oudere inwoners van de gemeente Overbetuwe kunnen sinds kort een beroep doen op zes woonadviseurs. Zij staan klaar om 55-plussers, die langer zelfstandig in hun huis willen of moeten blijven wonen, advies te geven over eventuele aanpassingen in de woning.


Bij het nieuwe project Fijn Wonen kan het ook gaan om hulp bij het inschrijven voor een andere woning. ,,Je moet weten wat er allemaal bij komt kijken als je wilt verhuizen. Onze vrijwillige woonadviseurs hebben daartoe twee dagen een training gehad om bewoners met raad en daad bij te kunnen staan”, zegt Maud van Braam, coördinator Fijn Wonen van welzijnsorganisatie Forte Welzijn.

Beugels
Zowel huurders als kopers kunnen voor woonadvies aankloppen bij Forte Welzijn. Van Braam: ,,We zien mensen die kleiner willen gaan wonen maar door de schaarste aan woningen gedwongen zijn te blijven wonen in hun huidige woning. Waar ze het vaak ook naar de zin hebben, maar waar met het ouder worden aanpassingen nodig zijn om prettig en veilig te blijven wonen. Het kan gaan om muurbeugels, een deurbel met camera of een drempelhulp waar je met een rollator of rolstoel makkelijk overheen rijdt.”

Ze is blij met de eerste zes vrijwillige woonadviseurs. Het zijn over het algemeen 60-plussers die gepensioneerd zijn of binnenkort stoppen met werken. Van Braam hoopt op de komst van nog vier woonadviseurs. ,,Je moet andere mensen willen helpen. En je moet je kunnen verplaatsen in de woonsituatie van de mensen die advies vragen.”

Onafhankelijk klankbord
Angela Maas ziet haar rol als woonadviseur vooral als het bieden van een luisterend oor. ,,Mensen vinden het fijn een onafhankelijk klankbord te hebben als het gaat om verhuizen of blijven wonen in je huidige woning. Zij maken de keus. Ik geef alleen de mogelijkheden aan die er zijn en welke stappen er eventueel moeten worden gezet.”

Het werk als woonadviseur sprak haar direct aan. ,,Contact met mensen vind ik prettig en je kunt zelf je tijd indelen. Daarnaast is het fijn dat er meer woonadviseurs zijn. Je kunt sparren met elkaar.”

Training
De opleiding tot woonadviseur is opgezet door Forte Welzijn, de gemeente Overbetuwe en de provincie Gelderland, in samenwerking met partners als Vivare, Woonstichting Valburg en Woningstichting Heteren. Woonadviseur Gerard van Meegen voelt zich na de training goed voorbereid om inwoners te ondersteunen bij het realiseren van hun woonwensen. ,,Een fijne woonsituatie draagt bij aan levensgeluk”, aldus Van Meegen.

Wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder van de gemeente Overbetuwe is blij met de woonadviseurs. ,,Zij zijn een waardevolle steun voor onze inwoners. Hun inzet en toewijding maken een verschil in het leven van anderen. Samen bouwen we zo aan een gemeente waar iedereen veilig en comfortabel kan wonen.”